diumenge, 28 de maig del 2023

Xarrrada de MARTA MORENO PIZARRO, autora de l'obra FRANZ I MARION i Literatura Universal en RÀDIO BUNYOL

En un any escolar ple d’activitats de foment de la lectura, el Departament de Valencià arredoní el curs el dia 23 de maig amb la visita de Marta Moreno Pizarro, autora de l'obra de teatre Franz i Marion, guardonada amb el XVI Premi de Teatre Palanca i Roca Ciutat d’Alzira.

MARTA MORENO PIZARRO

Afegim les paraules de la cap de Departament, Ana Perpiñán, que resumeixen molt bé aquesta activitat:

"El text posa en relleu la memòria històrica relacionada amb l'Holocaust a partir d’una història real i el plantejament d’un dilema ètic i/o moral. L’obra ha sigut llegida per l’alumnat de 4t d’ESO, que ha participat en la tertúlia fomentada per l’autora i que ha tingut intervencions molt engrescadores, no solament des del punt de vista històric; sinó també amb la relació amb fets d’actualitat que ens poden alertar sobre l'emergència de treballar en la protecció dels drets humans. Així mateix, també en el qüestionament de les accions de les persones, quan han o hem d’actuar en situacions de risc. Unes accions en què qualsevol decisió té unes conseqüències greus per a l’altre pes de la balança: d'ací, el dilema.

Agraïm enormement a l’autora que haja acceptat el nostre oferiment de vindre a visitar-nos. Potser no serà la primera vegada que li ho demanem."

Esperem que quan l'autora torne al centre tinga més repercussió en altres nivells com primer i segon de Batxillerat, perquè  realment l'obra paga la pena. És sorprenent, i té una força increïble aquesta tragèdia, didàctica i sense dubte interdisciplinar, perquè es pot treballar conjuntament en les assignatures de Valencià, Filosofia, Història, Grec i Literatura Universal.

Finalment, cal dir que, encara que és teatre, l'obra  està escrita més per a ser llegida en la intimitat, ja que et fa reflexionar sobre infinitat de temes d'actualitat i rellegir molt. També es veu una història molt cinematogràfica. Un premi molt merescut, tot un plaer llegir-la.


Algunes fotografies de la xarrada amb l'alumnat de 4t d'ESO:








I al fil d'això, m'ha paregut una boníssima idea afegir ací un vídeo que va protagonitzar l'alumnat de 1r de Batxiller de Literatura Universal i la seua professora, Ana Perpiñán, en un programa de RÀDIO BUNYOL, al començament de curs, al mes de novembre.

En aquest vídeo, es parla principalment de l'assignatura, de la importància de la lectura en l'ensenyament i de moltes qüestions molt interessants, però em va agradar molt i em va cridar especialment l'atenció la comparació que feien els alumnes entre la tragèdia grega  Èdip, de Sòfocles, i la contemporània Incendis, de Wajdi Mouawad, meravellosa també, i com van mostrar i analitzar temes encara vigents, en les dues obres, com la guerra, la cerca del destí, els conflictes familiars i altres. Un vertader plaer, almenys per a mi, que podeu veure i escoltar ací.




DIA DEL LLIBRE, TAULA REDONA I VIDEO DE L'EQUIP MEIA

  El passat 23 d’abril, Dia del Llibre, part de  l’alumnat de Literatura Universal, amb la professora Ana Perpiñán  de l’IES LA HOYA DE BUÑO...